Symptom

Hitta en läkare

Ange ditt postnummer i fältet nedan för att hitta din närmaste klinik.

Hitta klinik

Huvudvärk och migrän

Huvudvärk som migrän beror på förändringar av kemikalier i hjärnan. Orsaken är inte helt känd men migrän kan utlösas av till exempel stress, hormonförändringar eller viss mat och dryck. Huvudvärken kan komma plötsligt eller med olika symtom innan och både vuxna och barn kan uppleva migrän. Migränanfall är nästan alltid ofarliga men kan pågå mellan fyra timmar och tre dygn.

Huvudvärkskalender

Det är viktigt att förstå ditt eget huvudvärks- eller migränmönster. Det hjälper dig att ha en förståelse för din migrän och ett underlag för diskussion med din behandlare. Använd en huvudvärkskalender för att anteckna information i samband med ett migränanfall.

Vanliga migränsymptom är:

  • Smärta som förvärras vid fysisk aktivitet
  • Matleda, illamående och kräkningar
  • Synrubbningar (blinkande ljus, blinda fläckar i synfältet, sicksackmönster, etc)
  • Ljuskänslighet (fotofobi)
  • Ljudkänslighet (fonofobi)
  • Luktkänslighet (osmofobi)
  • Stickningar/krypningar/svaghet/domningar i extremiteter

Smärta i samband med migrän är som oftast ensidig smärta, dvs. uppstår endast på ena delen av huvudet.

För att fastställa vilken påverkan huvudvärk och migrän har på din tillvaro kan du genomföra ett migräntest här.

Kronisk migrän eller migrän?

Kronisk migrän är ett allvarligt tillstånd där den drabbade lider av huvudvärk under 15 dagar eller mer i månaden, varav minst 8 dagar med migrän. Rent konkret innebär detta att en person med kronisk migrän har huvudvärk eller migrän mer än hälften av alla dagar i månaden. Den påverkan kronisk migrän har på vardagen ska inte underskattas.

Lär dig mer

Utlösande faktorer för migrän

Migrän kan försvåras eller utlösas av specifika faktorer. I en studie av 1 207 migränpatienter uppgav ungefär tre av fyra att det fanns utlösande faktorer bakom deras migränanfall.12 När de fick en specifik lista över utlösande faktorer att titta på sade nästan 95 procent av patienterna att deras anfall föranleddes av vissa omständigheter eller miljöpåverkan.14

Visa detaljerad information om ett flertal utlösande faktorer för migrän

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet inbegriper bland annat vardagsaktiviteter, transport till fots eller med cykel, friluftsliv, lek, fysisk belastning i arbetet, motion och fysisk träning. Långvarig fysisk träning kan utlösa ett migränanfall.

Stress

Stress är en mycket vanlig orsak till migrän. Anfallet kommer oftast efter en anspänning, när kroppen och hjärnan slappnar av igen. Kronisk stress kan leda till en svårare migrän med svåra attacker som kommer ofta.

Hormonförändringar

Många kvinnor upplever anfall av migrän vid menstruation, eller strax innan på grund av hormonförändringar. Antagligen beror detta på en nedgång i östrogenhalten, som i sin tur påverkar serotoninbalansen. 

Överhoppade måltider

Blodsockernivån påverkar oss både fysiskt och psykiskt. Ett bra knep till att hålla nivån jämn är att ha regelbundna måltider och äta passligt stora portioner av mat med bra näringsinnehåll.

Sömnrubbningar

Det är vanligt med sömnsvårigheter. Det är inte farligt att då och då ha en natt när du får för lite sömn, men det kan sätta igång ett migränanfall. Men om du sover för lite natt efter natt, blir trött, mår dåligt och fungerar sämre i vardagen, kan du behöva hjälp med att få bättre sömn.

Väderomslag

Många som lider av migrän påverkas av vädret. Värme, kyla, blåst och de förändringar i lufttrycket som sker vid väderomslag kan sätta i gång migränanfall. För vissa är åska den utlösande faktorn.

Parfym eller lukter

Vissa med migrän kan vara överkänslig mot starka dofter i allmänhet. Det kan även vara vissa dofter i parfymen som man reagerar på och inte "hela parfymen" som sätter igång ett migränanfall.

Nacksmärta

Nacksmärtor, i sig, kan orsaka mycket obehag. Om du upplever huvudvärk och nacksmärta tillsammans kan det vara värt att se över hur du sitter och står på jobbet, eller din sovställning.

Ljus

Ljuskänslighet är vanligt i kombination med migrän och många som drabbas av migrän söker sig till mörka rum för att stilla smärtan. Starkt ljus kan också sätta igång ett migränanfall.

Alkohol

För vissa uppstår migrän några timmar efter att de förtärt alkohol. Det är inte alltid all alkoholhaltig dryck som sätter igång migränen. Vissa är mer känsliga mot till exempel vin än öl.

Rök

Det kan vara mycket effektivt att sluta röka, då tobak är en av de faktorer som kan utlösa migrän.

Värme

Stark värme kan sätta igång ett migränanfall. För många lindrar just det motsatta, kyla, när ett migränanfall redan är igång.

Vissa livsmedel

Vissa upplever att livsmedel som choklad, starka ostar, rödvin, citrusfrukter, starkt kryddad mat och livsmedelstillsatser har en utlösande påverkan på en migränattack.

Genomför ett kort test för att se hur migränen påverkar din tillvaro